Foredrag

Sammen med Virklund Fritidscenter præsenterer vi hvert år et antal foredrag med relevante emner og lokalt islæt i enten sognehuset eller fritidscenteret. De bliver annonceret her på siden og på Facebook, når de er aktuelle. Det tages entré til nogle foredrag, mens andre er med fri entré.

Desuden præsenterer vi en række naturvidenskabelige foredrag, som streames live fra Aarhus Universitet, ligeledes i enten sognehuset eller fritidscenteret, hver gang med fri entré.

Foredrag i sognehuset og fritidscenteret:

Under overskriften "et liv uden pensionsopsparing" præsenterer vi i september og oktober to foredrag med personer, som er trådt ud af hamsterhjulet eller lever på randen af samfundet.

Onsdag den 6. september kl. 19:30 gæster eventyrer og kunstner Anna-Caroline Fosmark sognehuset med sit foredrag "Et frit liv ude af hamsterhjulet: At bo i naturen". Anna-Caroline Fosmark, kendt fra DR-programmerne "Alene i vildmarken" og "Danmarks bedste portrætmaler", har opgivet den faste base til fordel for en nomadisk livsstil, hvor hun på cykel, til fods eller ved at blaffe rejser rundt i både Danmark og Europa. Der er fri entré.

Onsdag den 4. oktober kl. 19:30 i fritidscenteret prsenterer vi foredraget "Det starter med et smil". Et foredrag, som med udgangspunkt i tre små oplæg skaber bevidsthed om at se hinanden på trods af forskelligheder og forskellige liv. Vi skal blandt andre møde Karina, som er opsøgende gademedarbejder og samtidig arbejder på varmestuen i Silkeborg. Et sted med liv, skæbner, plads til at være, udfrodringer og kontraster. 

 

 

Foredrag fra Aarhus Universitet i efteråret 2023:

Uge

Dato

Titel

Forelæser

Resumé

Bemærkninger

Uge 38

19/9

Saving our insects

Professor of biology Dave Goulson, University of Sussex, United Kingdom, and journalist Kjeld Hansen.

 

 

Our insects are in rapid decline. Learn about the many causes of this crisis and the solutions to it. These include fundamentally changing the way we grow food, by rewilding some areas, and by turning our gardens and urban greenspaces into oases for life.

Tid: 19:00-21:00

Sted: Sognehuset

OBS:  Foredragets første del afholdes på engelsk, den anden del på dansk.

Uge 39

26/9

Kan fortidens DNA hjælpe os i fremtiden?

Professor i DNA-forskning Eske Willerslev, Globe Institute, Københavns Universitet.

 

 

 

Hør hvordan fortidens DNA kan fortælle os hvorfor vi mennesker ser forskellige ud og rammes af forskellige sygdomme, hvornår nutidens danske forfædre kom til landet, hvorfor de store istidsdyr forsvandt og hvordan Grønland så ud for 2 millioner år siden.

Tid: 19:00-21:00

Sted: Fritidscenteret
 

 

Uge 43

24/10

Hvordan fungerer hjernen?

Leif Østergaard, professor ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, og overlæge ved Neuroradiologisk Afsnit, Aarhus Universitetshospital.

Vores hjerne består af 100 mia. celler som kommunikerer med hinanden i komplicerede netværk. Men hvordan styrer hjernen os? Og hvorfor svækkes vores færdigheder ofte med alderen? Hør om den nyeste hjerneviden og om de hjernesygdomme, forskerne kæmper mod.

Tid: 19:00-21:00

Sted: Sognehuset

Uge 45

07/11

Antistof og antiverden

Professor i fysik Jeffrey S. Hangst, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

 

 

I de seneste år er fysikerne blevet i stand til at producere og studere antistof på måder som for få årtier siden blev betragtet som ren science fiction. Studier af antistof kan måske afsløre hvorfor stjerner, planeter og mennesker faktisk er til.

Tid: 19:00-21:00

Sted: Fritidscenteret

 

Uge 46

14/11

Uden kryptering, ingen internet

Professor i datalogi Ivan Bjerre Damgård, Institut for Datalogi, Aarhus Universitet, og professor i datalogi Jesper Buus Nielsen, Institut for Datalogi, Aarhus Universitet.

 

 

Hør om hvordan kryptering sikrer at vi kan kommunikere fortroligt og færdes sikkert på internettet – fx når du bruger din netbank. Og hør om hvad udviklingen af blockchain giver os af muligheder i fremtiden – fx ved indgåelse og håndhævelse af kontrakter.

Tid: 19:00-21:00

Sted: Sognehuset

 

Uge 47

21/11

Celler deler os

Lektor i molekylærbiologi Lotte Bjergbæk, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet.

 

 

Cellerne i vores krop kopierer og deler sig ustandseligt. Dette gør at et menneske kan skabes ud fra én celle. Oftest går det godt, men når det går galt, kan det så kimen til cancer. Hør en molekylærbiolog udfolde cellens funktioner og kontrolsystemer.

Tid: 19:00-21:00

Sted: Fritidscenteret